Is 3400 Euro de moeite waard voor Marathon des Sables?

De Marathon des Sables. 250 kilometer hardlopen door de Sahara met bepakking van 7 kilo. Bij temperaturen van 40 graden overdag tot 4 graden ‘s nachts. En dat voor de prijs van 3400 euro! Iemand die daar aan mee doet moet wel gek zijn… Of toch niet? 

De Brabantse Quiellermo Pellicaan traint zo’n 120 kilometer per week om mee te doen aan deze barre tocht door de woestijn. Hij was niet altijd zo sportief. In 2002 woog hij nog 115 kilo. Rookte en dronk veel, at alleen maar vet voedsel en liet zelfs zijn hond uit vanuit de auto. Toen hij stopte met roken kwam hij nog meer aan en besloot; nu is het genoeg geweest. Hij trok zijn hardloopschoenen aan en begon met rennen. 

Zware tocht
Nu 15 jaar later is hij helemaal afgetraind en klaar voor de zwaarste loop op aarde; de Marathon de Sables. Een wedstrijd dwars door de Sahara in Marokko. De deelnemers leggen 250 km af in 6 etappes, die variëren in lengte van 40 tot 85 kilometer per dag. De temperatuur loopt op naar zo’n 40 graden. Soms lopen ze ook ook ’s nachts. Dan wordt het zo’n 4 graden en is het pikdonker. De renners moeten tijdens de race helemaal voor zichzelf zorgen. Al het eten, een slaapzak, matje en kookgerei moeten ze zelf meenemen in een rugzak. Die rugzak weegt zo’n 7 kilo. De organisatie regelt tenten, water en medici. Onderweg wordt alleen drinkwater uitgedeeld op rantsoen; elke deelnemer krijgt maximaal 10 liter per dag. Dat lijkt veel, maar is het niet. Want hardlopers moeten vanwege de hoge temperaturen veel drinken. En met het water dat ze krijgen, moeten ze ‘s avonds ook nog koken.
Veel supporters staan er niet langs de kant. Veel te warm natuurlijk en de organisatie is bang dat ze de deelnemers eten of drinken toe zullen stoppen. Er staan daarom alleen wat vrienden en familieleden bij de finish te wachten. Daarna moeten de deelnemers het weer helemaal zelf doen. Lees hier verder

Hendriks voltooit Marathon des Sables

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>