EAP Indoor Amsterdam ziet veel buitenlandse deelname én goede prestaties

Weinig mensen hadden het door, maar op 27 en 28 januari was er erg mooie atletiek te zien in sportcentrum Ookmeer. Atletiekvereniging Phanos organiseerde de Indoor Amsterdam, onderdeel van het Europese EAP circuit en met deelname van atleten uit 8 landen. Uit heel Europa kwamen er atleten naar Amsterdam: 19 buitenlandse en 280 Nederlandse atleten streden in vijf onderdelen tegen elkaar.

Phanos indoor IMGP9386

Vrijdagavond was het de beurt aan 140 kinderen, die tweemaal 60m streden. Het enthousiasme én de prestaties waren goed, een voorbode voor de zaterdag. Toen waren het de senioren die tegen elkaar uit kwamen in drie spring en twee sprint-onderdelen: hoogspringen, verspringen, hinkstapspringen, 60m sprint en 60m hordesprint. Dit leverde heel veel mooie prestaties op, wat gereflecteerd werd in 9 halrecords.
 
Mannen
Ryan Shields (Jamaica) bleek opnieuw door niemand te kloppen op de 60m voor mannen: drie weken terug had hij het halrecord al aangescherpt tot 6,70, hier verbeterde hij dit in de series al tot 6,69. In de  finale was hij nog sneller: 6.67. In zijn kielzog liepen Devron Jepma (6.76) en Peter Emelieze (Duitsland, 6.78) naar snelle tijden. Jepma stelt zich hiermee kandidaat voor een NK medaille over een paar weken. Joris van Gool (Spiridon) verbeterde daarachter zijn eigen halrecords voor A-junioren tot 6,87.

Koen Smet is altijd snel in ‘zijn’ ookmeerhal. Dit keer kwam hij tot 7.85 op de 60m horde en legde hiermee beslag op de overal 2e plek. Aan het begin van het programma had hij nog een uitstapje gemaakt naar het verspringen; 6.78m is niet gek voor iemand die het onderdeel 6 jaar niet heeft beoefend. Dit onderdeel werd gewonnen door Miguel Margues (Portugal) in een halrecord van 7.73m. Daarachter sprong ook Joshua Wegman (leiden atletiek) een halrecord voor B-junioren: 6,06m. Bij het hink-stap-springen was Fabian Florant (Haag atletiek) weer aanwezig: hij kwam tot een nette 15,94m.
 
Vrouwen
Veel indruk werd gemaakt bij het verspringen door de Italiaanse Veronica Crida: 5,51m was genoeg voor de winst, maar dat deed ze als 15-jarige! Ook bij het hinkstapspringen won een buitenlandse atlete: Krisztina Hoffer (Hongarije) met 12,74m, een halrecord. Ook voor junioren A werd er een halrecords gesprongen: Britta de Haan (Ilion) met 11,70m. Bij het hoogspringen bleef de overwinning wel dicht bij huis: Marjolein Bolten (AV Haarlemmermeer) in 1,63m.

Bij de 60m was de finale ongemeen spannend: Risqat Fabunmi-Alade (VK) en Kadene Vasell eindigde exact gelijk op 7,55. Ook de honderdsten waren gelijk, maar op de finishfoto wist de jury vast te stellen dat de Britse net iets eerder over de lijn was gekomen. Bij de hordes was het wel Nederland-boven: Janneke Lemmerzaal (Leiden Atletiek) in 8,97 won voor de nog-steeds-15-jarige Veronica Crida (9,03).

Meer informatie staat op www.indooramsterdam.nl. De wedstrijden zijn terug te zien op video en met finish-foto op phanos.amsterdam/liveresults. Alle uitslagen ook op atletiek.nu.

(persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>