Trainer Gerrit van Rotterdam: ‘De schoonheid van een parcours is veel mooier dan de terreur van je stopwatch’

Na een berglading informatie te hebben ontvangen van de relatief jonge lopers is het tijd om ook eens aan te schuiven bij iemand die letterlijk en figuurlijk al wat langer meeloopt. We spreken af met trainer Gerrit van Rotterdam. De man uit Gouderak heeft al 61 keer de kaarsjes op zijn verjaardagstaart uit mogen blazen en kan daarom putten uit bijna een halve eeuw hardloopgeschiedenis.

GerritvanRotterdam_800

Stopwatchterreur
Zijn openingszin is een veelzeggende oneliner: ‘De schoonheid van een parcours is veel mooier dan de terreur van je stopwatch’ een uitspraak die aangeeft dat hij meer op heeft met de beleving en het plezier van de loper dan met de jacht op toptijden. Toch heeft hij als bondscoach van de ultralopers natuurlijk ook een vuist opgestoken als een van zijn atleten een snelle 100 kilometer in Winschoten had afgewerkt. De man die nog samen liep met de legendarische Jan Knippenberg had al snel in de gaten dat ook in het ultraloopwereldje het er wat relaxter aan toe ging dan in bijvoorbeeld de marathonselectie. “In eerste instantie miste ik de prestatiedrift en het constant vergelijken van eenieders prestaties. In de ultrawereld stond en staat de beleving van de loper écht meer centraal. Ze doen het praktisch allemaal ook echt voor hun eigen plezier. Ultralopen en Trails vonden elkaar voornamelijk in de zware bergwedstrijden. “Op vakantie in de Franse Alpen kwam ik in aanraking met de race in La Plagne. Een wedstrijd van 55 kilometer lang met 6000 meter hoogteverschil. Dat was fantastisch. In de zomer liep je dan gewoon boven op de berg over een gletsjer. Tijden deden er veel minder toe, je was vooral met jezelf bezig en die natuurlijke tegenstander. La Plagne is overigens wel meteen een hele lange variant, ik zie gelukkig ook veel opstapwedstrijden ook hier in mijn regio. Gewoon lekker een paar kilometer over wat weilanden lopen.”

Lees de rest van het interview in het trailrunmagazine dat Losse Veter samen met Salomon maakte.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>