Ragna Debats: Een zoektocht naar liefde en geluk met brons op het WK beloond

Ragna Debats volgde zeven jaar geleden haar hart toen ze zich vestigde in Spanje. Hardlopen was niet haar sport, dacht de Nederlandse. Enkele maanden geleden schreef de nu 37-jarige Debats historie door brons te winnen bij het WK ultratrailrunning in Portugal. Het is de eerste WK-medaille voor Nederland ooit in offroad running.

RagnaDebats_770

Eind oktober 2016. Opeens was ze daar. Een Nederlandse atlete die brons pakt op het WK Ultratrail. Een bijzondere prestatie, met al een even opmerkelijk verhaal dat eraan vooraf gaat. Ragna Debats koos namelijk niet voor de geijkte weg. Ze is een laatbloeier en ook in haar trainingen maakt ze onconventionele keuzes. Haar verhaal leest als een echte trail, een zoektocht over onbewandelde paden.

Sport speelt al vanaf haar achtste een belangrijke rol in het leven van Ragna Debats. Het is de paardensport die het hart van de 8-jarige Debats verovert. Ze bouwt al snel een reputatie op dat ze goed kan omgaan met de dieren. Mensen uit het dorp weten haar al snel te vinden. ‘ Ik woonde in een dorp en mensen kwamen op gegeven moment op me af om moeilijke pony’s in te rijden: kun je onze pony berijden, of inrijden. De eerste keer erop gaan zitten, zodat ze konden wennen dat mensen op hun rug zaten. Daardoor werd ik enthousiast.’

Dressuur zal ruim twintig jaar haar leven bepalen. Voor andere sporten is geen tijd want Debats wilde in de dressuurwereld de top halen. ‘Dressuur had mijn hart, ik was ambitieus en wilde eigenlijk graag naar de Olympische Spelen. Om daar te komen moet je heel veel geld hebben, zodat je een goed paard kunt kopen en trainen. Of je kunt als trainster gaan werken. Na mijn middelbare school ben ik verhuisd naar Duitsland, daar was de beste opleiding. Die opleiding is vier jaar en daarna heb ik er nog twee jaar gewerkt.’

Ragna Debats is 29 als ze de ruitersport laat voor wat het is en een nieuw leven begint. Het bleek uiteindelijk niet haar wereld te zijn. Ze ziet dingen waar ze niet achter staat. Debats komt terug naar Nederland en kiest aanvankelijk het pad dat de rest van de familie ook bewandeld had. Ze ging studeren. Tijdens haar studie brengt ze een uitwisselingsjaar door in Valencia. ‘Dat beviel heel goed. Zo belandde ik na mijn studie opnieuw in Spanje, in het kleine dorpje Tierte.’ Het is de liefde die haar naar Spanje voert. De paarden, waar ze zo veel tijd aan besteedde, zijn vanaf dat moment voorgoed verleden tijd. Ze belandt in de bergen en merkt onmiddellijk dat ze zich er thuis voelt. ‘Ik hou niet van het stadsleven. Dat vind ik stressig. Als ik in de bergen ben, voel ik me geïntegreerd met de natuur. Dat heb ik nodig als mens. Ik hou heel veel van de bergen. Ik voel me er thuis. En omdat ik me er thuis voel, word ik er open van. Ik ben van nature een verlegen persoon en in de stad word ik in mezelf gekeerd.’

Eenmaal in Spanje gaat ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. ‘Ik merkte al heel gauw dat ik het erg nodig heb om fysiek actief te zijn. Dat maakt mij heel gelukkig. Ik begon met fietsen en mountainbiken. In eerste instantie zonder verwachtingen. Ik wilde niets meer met sport te maken hebben. Ik wilde geen wedstrijden doen, in geen enkele sport meer. Ik wilde gewoon genieten.’

Ze trekt erop uit met bekenden. Een stuk fietsen en na een tijdje lekker de tijd nemen om ergens te lunchen, om vervolgens weer op de fiets te stappen. Een uitstekende manier om de vrijgekomen uren door te brengen. Maar het begint te kriebelen. Het sportbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze zoekt meer uitdaging. Dat is het moment dat ze voor het eerst een paar hardloopschoenen aantrekt. ‘En ik kon eigenlijk helemaal niet lopen, ik had dat nooit gedaan. Je moet je voorstellen dat ik tot wel acht uur per dag op een paard zat. Dat had geen impact. Ik had wel goede spieren, maar de rest van mijn lichaam was niet bestand tegen de impact van het lopen. Ik ben heel rustig begonnen met trainingen van niet langer dan 3 kilometer.’

Lees het volledige verhaal in Losse Veter magazine 15

LVM15_spreadsencover_770

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>