Marco Knippen, sportjournalist van het jaar 2016, interviewt zijn opvolger Thijs Zonneveld

Thijs Zonneveld: ‘Wielrennen mag dan de naam hebben en onder een vergrootglas liggen, atletiek staat er geenszins beter op’

Thijs Zonneveld is door de Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot Sportjournalist van het jaar. Zonneveld volgt hiermee Marco Knippen op die afgelopen jaar deze prijs als eerste mocht ontvangen. Knippen interviewde Thijs Zonneveld voor Losse Veter magazine #15 dat nu in de winkels ligt. Een portret van Zonneveld waarin hij vertelt over zijn eigen carriere, de rol van doping, zijn visie over doping in de atletiekwereld en wat hardlopen voor hem betekent. Lees hieronder een passage uit het interview.

Thijs Zonneveld

Door: Marco Knippen, foto: Bas Beentjes

Een losgeslagen bende waarin dopinggebruik even vanzelfsprekend is als betaalde seks en drankgelagen. Thijs Zonneveld verleidde Thomas Dekker zich bloot te geven in ‘Mijn gevecht’ – een rauwe, niets verbloemende, niemand sparende en daarom spraakmakende biografie over een ontspoorde profwielrenner. Een monoloog van de auteur over drie eigen gedaantes: de biograaf, de wielrenner en de sportschrijver.

Ik staar naar het bloed in de zak. Het is alsof het niet van mij is. Alsof het nep is.
Ik had gedacht dat het anders zou zijn, de eerste keer. Spannender, nerveuzer –
als snoep jatten in de buurtwinkel. Maar er is niets spannends aan. Doping is
business. Maar dan wel business waar zo min mogelijk mensen vanaf mogen
weten. Vanaf hier is er geen weg meer terug.
– Uit: ‘Mijn gevecht’

Doping heeft me altijd al gebiologeerd. Dat zie je zelfs in m’n opleiding terug. Ik heb rechten gedaan, ben afgestudeerd op de code van het wereldantidopingagentschap (WADA). Lang heb ik gedacht dat de WADA-code het verschil zou gaan maken, maar daar ben ik van teruggekomen. Bestuurlijk falen wreekt zich. Het is aan de journalistiek om die misstanden te onthullen.

In het wielrennen heb je twee stromingen: ploegen die echt een kentering willen bewerkstelligen en ploegen die niet veel met ethiek op hebben. In het laatste geval heb je het dan bijvoorbeeld over Oost-Europese teams waar doping geen issue is en gebruikers nog altijd privileges genieten. In de atletiek zie ik die stammenstrijd niet, lijkt het meer gefragmenteerd.

Wat ik onbegrijpelijk vind, is als sporters vandaag de dag niet inzien dat alleen al de geur van doping imagotechnisch schadelijk is. Neem Sifan Hassan. Ik vind het onbegrijpelijk dat zij zich aansluit bij iemand als Alberto Salazar, de Amerikaanse coach naar wie onderzoek is ingesteld. Zij is zo ontiegelijk goed, kan overal terecht en kiest dan uitgerekend voor hem, nog voor de uitkomst van dat onderzoek zelfs ook maar bekend is. Ben je dan naïef of sluit je doelbewust de ogen?

Als ze nog harder gaat lopen, zal er naar zijn dubieuze reputatie worden verwezen. Als ze door ziekte eens een attest nodig heeft, komt dat als een boemerang terug. Waarom manoeuvreer je jezelf dan in zo’n kwetsbare positie? Die vraag stel ik vooral aan het management, dat haar voor die stap had moeten behoeden.

Ik ben benieuwd hoe de atletiek de huidige schandalen gaat overleven. De schijn heeft de sport al tegen, ook al vanwege de ‘voortrekkersrol’ die het in het verleden op dopingvlak heeft gespeeld. De omkopingszaken rond de vorige voorzitter Lamine Diack hebben het een nieuwe dimensie gegeven. Wielrennen mag dan de naam hebben en onder een vergrootglas liggen, atletiek staat er geenszins beter op.’

Het volledige interview is te lezen in het Losse Veter magazine #15. Verkrijgbaar oa bij AH, Bruna, Primera, AKO etc en diverse hardloopspeciaalzaken. Het Losse Veter magazine is ook na te bestellen (geen extra verzendkosten) of in een abonnementsvorm. Als actie nu een jaarabonnement voor €20,17.

Lv actie neiuwjaar 15895758_1272827916136744_

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik roep al jaren dat atletiek er slecht voorstaat: doping en corruptie. Blij dat ik mijn gelijk bevestigd zie door een ‘sportjournalist van het jaar’.

 • Was jij de 1e die het constateerde?

  Zonneveld schrijft zeker leuk ik lees de stukjes graag. Het boek van Dekker is een samenwerking om lekker uit te halen naar het cyclisme. Dekker was een getalenteerd wielrenner die het niet heeft gered. Dat is geen drama het gebeurt zoveel toppsporters. Het is ook retemoeiljk en in het wielrennen heel veel afzien. Ik zou het waarderen als ze beiden zouden zeggen ‘we hebben het beiden als profrenner niet gered en daarom schrijven we dit boek om wat terug te meppen’

 • Nu alleen nog even een serieus te nemen oplossing roepen en dan zijn we klaar. Voorlopig horen we die niet, en van een journalist hoef je geen oplossing te verwachten. Of noem ons een oplossing die door een journalist is aangedragen. Oh ja, een berg in de Flevopolder: probleem opgelost!?

 • Ik weet niet of dat de taak van de journalist is. De hersenloze sportvolger informeren is zijn eerste taak, en die voert hij beter uit dan de meesten. tevens is hij vaak vermakelijk. En bepaald niet onbelangrijk, hij zegt waar het op staat.
  Zou NOS ook maar durven echoën wat Zonneveld over Hassan’s (Hermens’) beslissingen schrijft?
  Ze vergooit haar totdantoe smetteloze reputatie en ruilt die in voor trainen bij de meest beruchte, meest medisch-ethisch openlijke “op het randje” trainer van de afgeopen decennia. Reken maar dat dit haar reputatie onder concurrenten ook gaat beinvloeden. Niet ondenkbeeldig dat ze wat vaker op haar hakken getrapt gaat worden. Zoveel andere atletes doen alles wat ze kunnen om schone topsport te bedrijven, en Hassan verkoopt die mentaliteit vanuit het niets een dubbel bitch slap. Het kan lang “goed” gaan, maar het is wel een beetje slapen met een handgranaat onder je matras.

  En dan hebben we het nog maar over de ZICHTBARE kant van de doping in atletiek. Degenen die gepakt worden, degenen die in de kranten komen met hun stuitende methodieken en interpretaties van “clean”. Het gros van de doping wordt natuurlijk succesvol, stilletjes bedreven door mensen die niet met die aspecten van hun sportbeoefening de aandacht naar zich toe trekken. De pakkans is nog steeds klein. Het viel zelfs niet mee Herzog te pakken, en voor haar stak echt niemand meer de hand in het vuur.

 • Den exter

  Beste lezer,

  Zou graag eens een lezing krijgen van Henk kraaijenhof en Harm kuipers met betrekking tot het gebruik van doping binnen de atletiek.

  Chris den exter
  Terneuzen

 • quote NOS 6-12-2016:
  Hassan, die vooral te maken krijgt met assistent Pete Julian, treedt niet officieel toe tot het zogeheten Nike Oregon Project. Vanwege het lopende onderzoek van USADA nemen ze voorlopig geen atleten aan.

  Je gebruikt de term “hersenloze sportvolger”. Niet geïnformeerde of niet geïnteresseerde sportvolger is passender. Verder is er in Nederland 1 sport die veel wordt gevolgd en dat is voetbal. Daarna is er een hele tijd niets en dan volgen andere sporten. En binnen het voetbal is dope niet of nauwelijks een onderwerp van enige importantie, Het leeft niet onder mensen die sport gewoon leuk vinden:)

 • Sporten is vaak een oplossing, waar topsport een probleem blijft. Over het dopingprobleem is alles inmiddels al tig keer gezegd . Topsport is optreden in het moderne Colosseum. Af en toe komt er een keizer die het lot van de sporter bepaalt met zijn duim.
  Weten, kijken en zwijgen is wat het publiek rest. Wat is het probleem ook al weer? Dat sommige dingen niet mogen? Daar staan ze weer met hun campers langs het parcours. De karavaan trekt verder.