Hardlopen in de kou: bereid je goed voor

Vrieskou, mist en op sommige plaatsen zelfs sneeuw. Dit vraagt om een goede voorbereiding op je hardloopronde. Een complete warming-up en passende kleding zijn hierbij cruciaal. En daarna: op naar buiten!

Motion Muscle Support ASICS foto 2 Losse Veter

Kleed je goed aan
Goed aankleden betekent niet hetzelfde als je dik aankleden. Te dikke en zware kleding is namelijk oncomfortabel en voert de transpiratie vaak slecht af. Kies liever voor thermische kleding. Met het volgende hardloopoutfit ben je gewapend tegen de kou. Het is een voorbeeld van het populaire 3-lagensysteem.

Laag 1
De eerste laag is kleding die goed ‘ademt’ en zorgt voor het afvoeren van de warmte inclusief de bijbehorende transpiratie. Belangrijk is dat deze onderkleding goed op het lichaam aansluit.

Laag 2
De tweede laag is de tussenlaag en heeft een isolerende functie. Deze laag zorgt voor het warmhouden van het lichaam, maar ook voor het afvoeren van het ‘te veel’ aan warmte.

Laag 3
De laatste laag moet zorgen voor extra bescherming tegen wind, kou, regen en sneeuw. Bovendien verlaat alle overtollige warmte via deze laag het lichaam.

Handschoenen en een muts of hoofdband zijn onmisbaar in deze winterse weersomstandigheden. Via de uiteinden van je lichaam verlies je veel warmte en dus energie. Loop je graag hard zonder handschoenen, smeer dan je handen in met vaseline; zo hou je de warmte vast.

Doe je warming-up binnen
Besteed voordat je naar buiten gaat een paar minuten tijd aan de warming-up binnenshuis. Door je eerst wat op te warmen, kan je buiten meteen aan je hardloopronde beginnen. Je verkleint hiermee de kans op blessures omdat je nu met opgewarmde spieren de kou in gaat. Aan het einde van je hardloopronde kan de cooling-down natuurlijk ook binnen worden gedaan.

Ga je vanavond pas op pad? Maak je dan goed zichtbaar in het donker!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>