Wat is nodig om deel te nemen aan een trailrun?

Zugspitz Ultra Trail 2016
foto: Andi Frank

Een tijd geleden vielen mij twee naast elkaar gelegen foto’s op. In mijn regionale krant stond een foto bij een artikel met als kop ‘Speeltuin voor volwassenen’. De krant lag naast het clubblad van Veteranen Nederland. Daar was op de cover een man afgebeeld die volledig bepakt en bezakt door de woestijn aan het lopen is. De ‘speeltuin’ moet ik even uitleggen. Het artikel was een terugblik op een trailrun door de Brabantse bossen in Oosterhout. Op die foto zag je een viertal jonge vrouwen door een zandduin lopen. Ze hadden zichtbaar plezier in deze korte run van negen kilometer. Wat ook opviel was dat ze net zo goed een 10 kilometer op de baan hadden kunnen lopen. Allen liepen op ‘gewone’ sportschoenen en slechts eentje was getooid met een gordel met drankflesjes. Het contrast met de man die de Marathon des Sables overwon kon niet groter. Binnen die range van (bijna) naakt tot (over)volle bepakking beschrijf ik de uitrusting zoals je die niet hoeft, maar kunt gebruiken voor je wedstrijd.

door Wouter Schelvis

De minimalen
Steeds vaker worden korte trails aangeboden. Vaak als de kortste afstand van een evenement, waar je kunt kiezen uit meerdere afstanden. Nu kan een hierboven beschreven 9 kilometer al best lang zijn voor een beginnend loper of loopster, we rekenen de trails tussen 5 en 10 kilometer voor het gemak even als de opstapafstand. Op deze afstand, in principe altijd wel in een uur of iets meer af te leggen, is het niet echt nodig om je vol te hangen met ondersteunende materialen waarover we het later gaan hebben. Vanzelfsprekend is het wel altijd een aanrader om goede schoenen aan te trekken. Ook al is de afstand relatief kort, de natuurlijke hindernissen moeten overwonnen worden, anders kun je het met goed fatsoen geen trail noemen.

Om goed grip te hebben op ongelijke bospaden, zandverstuivingen en modderstroken zijn trailschoenen eigenlijk de enige echte aanrader. Eenmaal geprobeerd is de kans groot dat je daarna nooit meer op je wegschoentjes door de natuur gaat lopen. Het heeft een bijkomend voordeel dat je met twee paar schoenen niet alleen goed kunt afwisselen, maar ook je voeten ‘traint’. Verder hoef je tot 10 kilometer geen bijzondere aandacht te besteden anders dan dat je dit zou doen bij een cross of een stratenloop. Een goed zittende broek, wellicht een wat langer type vanwege struiken, een functioneel shirt en een paar goede sokken in de schoenen. Prettig zittend sportondergoed en met name voor de loopsters een goede sportbeha zijn eigenlijk altijd een vereiste.

Lees verder in het Salomon trailrunning magazine

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>