‘IJzersterke voeding’, over trainen en ijzertekort

Mandorle_sgusciate

Wat is ijzertekort?
IJzertekort wordt in de volksmond vaak verward met bloedarmoede (ofwel anemie), terwijl het hier gaat om twee verschillende dingen. Een tekort aan ijzer leidt namelijk tót bloedarmoede en dat kan leiden tot een verlaging van je trainingsvermogen. De naam doet vermoeden dat bloedarmoede een ‘tekort aan bloed’ betekent, maar de oorzaak ligt bij een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb). De eerste signalen van bloedarmoede zijn vaak vermoeidheid, duizeligheid en een verminderde concentratie.

IJzertekort zelf is geen ziekte, maar een symptoom. Een tekort aan ijzer kan ontstaan door een tekort in de voeding, een slechte absorptie of door een verhoogde behoefte ervan (doordat het verlies groter is dan normaal). Een vrouw heeft gemiddeld 10-16 milligram ijzer per dag uit haar voeding nodig.
Lees verder op WomenOn.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik mis Ferritine in het verhaal.
  Het Hb is slechts een eerste (redelijke) indicatie om het ijzertekort te indiceren. De bepaling van het Ferritine geeft een veel nauwkeurige indicatie hoe groot een mogelijk probleem is. Voor de opbouw van het Hb wordt immers het voorraadijzer uit het Ferrtine gebruikt..

  Een Ferritine bepaling is (iig bij huisartsen) niet standaard, daar moet even extra om gevraagd worden. Een ondergrens van 20 microgram per liter (µg/l) wordt daarbij vaak aangehouden, maar bij intensief sporten hield mij huisarts vaak 30 µg/l aan.
  Als ondanks goede voeding (eventueel met hulp van een diëtiste!) een chronisch tekort blijft bestaan, kan een lage onderhoudsdosis overwogen worden in overleg met de huisarts/sportarts, Die zal eerst vaak aanvullend onderzoek willen doen om andere oorzaken uit te sluiten…

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ferritine
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemoglobinewaarde