Tim Pleijte over het verschil tussen trailrunning en skyrunning [video]

©www.wisthaler.com_Transalpine_trailrunning_770_5556
foto: Klaus Wisthaler

Trailrunning is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Er zijn steeds meer evenementen bijgekomen. Ook de variatie in evenementen ontstaan. Zo wordt er zelfs gesproken over verschillende takken binnen de trailrunsport. Skyrunning is zo’n voorbeeld. Maar wat is nu het verschil tussen skyrunning en trailrunning? Tim Pleijte legt het uit.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Vroeger heten sky running, berg wandelen meestal waren dat 40 a 50 jarige mannen die hielden van wandelen maar na de zoveelste saaie wandeling over de Nederlandse polders dachten ze kom laat ik wat bergen gaan bewandelen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland in de vakantie. De echte profs vonden dat zelfs te makkelijk[geen slangen of malaria muggen] dus gingen ze in Afrika en Zuid Amerika berg bewandelen

  Na 20 jaar heet het nu sky running, 30 a 20 jaar geleden was het ook wat zwaarder want toen was je een echte bikkel als je je eigen tent meenam met blikken soep in je tas en zo zwaar mogelijke schoenen.

 • Ingrid:
  1) crosslopen is regelmatig op een ronde die meerdere keren gelopen moet worden. een trail in principe nooit 2x hetzelfde pad
  2) crosslopen zijn ook op grasvelden en brede bospaden waar naast elkaar lopen, of inhalen mogelijk is. Trails zijn zo veel mogelijk op smalle paadjes (single-trails).
  3) crosslopen gaat het vooral om de strijd tegen elkaar. Trailrunnen is vooral met elkaar genieten van de mooie omgeving.
  4) en ja, de afstand …

 • Mooie sport, prachtig decor. Maar waarom in godsnaam dit alles verpesten door in massa een berg op en af te stormen. Met uitzondering van de allerbesten, lopen/strompelen de meeste deelnemers een groot deel van het parcours ‘en file indienne’. Dat terwijl de meesten al tijdens hun werkweek elke dag in de file staan. Hou de natuur en de sport in ere, en ga met een paar vrienden de bergen in, al (snel)wandelend, lopend, de grenzen verleggend. Maar maak er niet de zoveelste versie van een massaloop van.

  Verder opgemerkt op het filmpje. De dramatisch slechte daaltechniek van de dame aan de leiding. Totaal verkeerde voetzetting en balans. Vroeg of laat gaat ze eens op haar neus (hopelijk niet in het ravijn) of loopt ze overbelastingsblessures op.

 • Ik heb er hier al eens voor gepleit om trailrunning een vast onderdeel te laten worden. Populair, mooi te vangen natuurbeelden (ook vanuit de lucht) en iedere atleet heeft denk ik wel eens wandeltochten door berggebied gemaakt en (zoals Zoef aangeeft) genoten van het prachtige decor. Net zoals MTB bij het fietsen kan dit de atletiek in zijn geheel populairder maken en een nieuwe groep fans aanboren. Ook een obstacle run waar op een parcours een combinatie van kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen vereist is zie ik wel als een waardevolle aanvulling. Zeg maar een soort meerkamp maar dan voor hardlopers.; niet wie is de snelste maar wie is de meest veelzijdig ontwikkelde loper!

  Ik vind echter dat er dan van de andere kant onderdelen in de atletiek geschrapt moeten worden. Verdere uitdijing en versnippering is niet goed. Mijn voorstel; gooi in ieder geval snelwandelen maar wat mij betreft ook steeplechase of/en 10,000m op de baan eruit.
  Ik weet dat ik veel kritiek krijg op dit soort radicale denkbeelden maar er moet verandering komen is mijn mening. Tijden veranderen!
  Helaas is de atletiekwereld nogal vastgeroest en conservatief in haar denkbeelden en dat gaat niet helpen om de populariteit van weleer terug te winnen.

 • Inderdaad, maar dan zonder massastart, want dan zullen er nog steeds zijn die het eerst aan de meet willen zijn. Met een beperkt aantal deelnemers die gespreid starten, is trailrunning en aanverwanten wel aanvaardbaar voor het milieu.
  Wat de conservatieve denkbeelden in het atletiekmilieu betreft. Volledig mee eens. Dat kan je hier zelfs regelmatig aan de reacties op LV ondervinden. Het onderdeel 10.000 m is inderdaad slaapverwekkend en zeker geen meerwaarde. Een pittige 5000 m spreekt zoveel meer aan. En wat betreft het verkapte ‘lopen’ ,snelwandelen genaamd ? Afvoeren die handel. Bespaart ons meteen de inconsequente en soms bevooroordeelde jurering.

 • Ingrid de Z

  Willem: dank je wel. Vraag is of een wedstrijd trailrunnen wel goed mogelijk is dan?
  Ooit was er sprake van crossen als nieuw onderdeel bij de Winterspelen. Hoe is dat afgelopen?
  Geert: eens met skippen snelwandelen en 10.000m op de baan. Misschien ook 5000m, maar steeple niet .

 • In Nederland niet te weinig animo en je krijgt geen prijzen geld dan wordt het moeilijk om jonge wedstrijd lopers aan te moedigen om mee te doen aan een trail wedstrijd. Bij de mapleleaf cross krijg je als jongeren al leuk zakcentje en bij een trail wedstrijd niks. Ik geef ze groot gelijk om een trail wedstrijd over te slaan.

  In Frankrijk is dat wel anders heb je echte competities waar je aan mee kan doen en dan kan je kiezen kort, midden, lang, of extra lang.

 • Jammer dat lopers van het niveau Tim Pleijte voor deze vorm van hardlopen kiezen. Een paar jaar geleden stond hij op het punt om de 30 minuten grens op de 10 km te breken en eventueel bij de subtop in ons land te komen. Maar dan heb je ook snelle baanwedstrijden over kortere afstanden nodig en daar beginnen deze lopers niet aan. Zijn overwinning van vorige week in de Zeeuwse Kustmarathon in 2.36 uur betekent dat hij met gerichte training op een vlakke marathon ook nog steeds in de buurt van 2.20 uur kan komen. Helaas is Tim niet alleen, want ik lees regelmatig over talentvolle ( maar het net nog niet halen ) lopers en loopsters, die zich aan uitstapjes naar de trail of duatlon/triatlon wagen. Zo wordt de (sub)top steeds smaller en dat gaat ten koste van het niveau, maar daar zullen Armand en co. wel anders over denken,

 • Dank je Jan over jouw idee van alwetendheid twijfel ik niet dus ik spreek je niet tegen en nodig je uit met een andere bril naar de werkelijkheid te kijken. Dan zie je dat je die zelf kan creëren.

 • @Jan

  Ik neem aan dat vroeger alles beter was zoals jij zei.

  Maar je antwoord nooit op mijn vraag of het niet kon zijn dat atleten vroeger veel meer aan de doping zaten en er veel minder controles waren.

 • @Jan

  Ik denk dat jij het niveau van trailrunning wereldweid onderschat hoor.
  Dit is wel degelijk topsport, er zitten veel Amerikanen in met een 2.13-2.15 marathon niveau die dit halen met hun training voor trailruns.

 • Om fatsoenlijk antwoord te geven, heb ik een compleet boek nodig!!! Doping is van alle tijden. Toen dus ook, maar zeker niet meer als tegenwoordig. Ik zie nu zelfs modale lopers met ongeloofwaardige prestaties, zelfs bij de masters. Maar net als toen kun je niets bewijzen als er geen controles zijn. Dat trailrunning wereldwijd een hoog niveau heeft ga ik niet ontkennen, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld mountainbiken. En toch kent bijna niemand daar de kampioenen en krijgen ze pas grote aandacht als ze kiezen voor de gewone racefiets. Ik heb de wijsheid niet in pacht en kan alleen maar constateren. Hoeveel Nederlandse mannen lopen tegenwoordig een 10 km binnen de 28 minuten? …. 29 minuten? …..30 minuten? En hoe zit dat op de marathon, waar je met tijden net onder de 2.20 uur al uitgebreid aan het woord komt op LV. Hardlopen of hoe dan ook lopen over lange afstanden is niet moeilijk. Naast voldoende en verstandig trainen vooral je tempo aanpassen. Echt snel lopen is maar voor weinigen weggelegd. Talent, ambitie, motivatie, blessurevrij blijven zijn allemaal voorwaarden om tot resultaat te komen. Dat lukt maar een tiental lopers en loopsters. En dan heb je ook nog te maken met concurrentie om een hoger niveau te bereiken. Niet alleen van sterkere lopers, waaraan je je kunt optrekken, maar ook van Iets mindere lopers, die gevaarlijk dichtbij komen. Als deze laatste groep wegvalt, omdat ze andere vormen van hardlopen “leuker” vinden, betreur ik dat. Van dwingen is geen sprake, maar laat ze ( o.a. media en politiek ) dan ophouden met roepen over het ontbreken van topsportcultuur. Stel je voor dat alle niet spelende bankzitters van het Nederlands elftal vandaag besluiten om maar definitief over te stappen naar zaal- of beachvoetbal. Ook leuk en je bent zeker van een plekje in het team. Trek dat eens door naar de andere betaalde clubs en andere sporten. In het volleybal met zijn populaire beachvariant heb je de gevolgen na Olympisch goud in 1996 al kunnen zien. Samengevat: Versnippering is slecht voor de sport en dan bedoel ik met sport niet “het bewegen” van de massa.

 • @Jan roose
  bewijst nog maar eens hoe weinig je van sport kent.

  voetballers die de overstap maken naar de zaal. niet vergeten dat zaalvoetbal een specialisme is. 99 procent van al de veldvoetballers komt er niet aan te pas in de zaal

 • Weia Reinboud

  Ik zeg altijd: als je kans hebt om de wereldtop te halen, of eventueel als je kans hebt om de Europese of zelfs Nederlandse top te halen, dan moet je doen waar je het beste in bent. Maar anders moet je echt kiezen wat je het leukst vind, ook als je daar misschien (veel) minder talent voor hebt.
  Trail-running hoort niet bij de meetbare atletiektakken, maar als je dat wilt moet je het doen. Het is dus enigszins een ‘verhaalsport’, een sport waarbij een uitslag zonder het verhaal erbij niets zegt. Zoals voetbal, achter 1-0 kunnen ontzaglijk veel verschillende wedstrijden schuil gaan, maar 21.63 op de 200 is altijd 21.63.
  Als subtoppers of subsubtoppers gaan trail-runnen ipv 10000m, dan blijft de top op de 10000 even breed, alleen daaronder wordt het dunner. Nou en. Eigenlijk moet iedereen gaan springen en werpen, maar ja.