Tweede Kamerlid Michiel van Nispen steunt verzoek Butter om clementie: ‘Het voelt niet rechtvaardig dat omringende landen soepelere limieten hebben’

MichielvanNispen_TweedeKamer_770_LV
foto: Losse Veter

Afgelopen week werd bekend dat Michel Butter vanwege een blessure geen Olympische limiet poging meer gaat doen. Michiel van Nispen is Kamerlid én enthousiast hardloper. Van Nispen stelde eerder al eens Kamervragen over het limietenbeleid. Hij ziet graag dat er meer Nederlandse sporters naar de Spelen gaan. Wij stelden Michiel van Nispen, die afgelopen najaar zelf ook de Amsterdam marathon liep, enkele vragen.

Michel Butter is geblesseerd en kan geen voorjaarsmarathon doen. In Amsterdam miste hij de limiet op 8 seconden. Hoe kijk je naar deze situatie?
Ik vind het ontzettend triest. Ik denk dat heel Nederland Michel graag in Rio ziet lopen. Sport is ontzettend hard, maar dit voelt niet meer rechtvaardig. Dat je door acht seconden onder niet-ideale omstandigheden in Amsterdam die Spelen misloopt terwijl de ons omringende landen soepelere limieten hebben. Dat vind ik niet rechtvaardig en bijzonder jammer.

Jij bent zelf hardloper én politicus. Je hebt eerder als politicus al eens vragen gesteld naar aanleiding van de limieten. Hoe kijk je naar de situatie van Butter?
Ik ben Kamerlid en denk in eerste instantie in politieke mogelijkheden. Het stellen van Kamervragen is echter niet effectief. Anders had ik dat al gedaan. Het heeft geen zin, de minister gaat er formeel niet over. Het is een zaak van NOCNSF en de Atletiekunie. Maar wat misschien wel zou kunnen helpen is om de druk op te voeren naar die instanties, dat duidelijk wordt dat Michel de steun heeft van de hardloopwereld en dat we het niet rechtvaardig vinden dat hij op deze manier niet naar de Spelen mag. Misschien moeten we denken aan een publieke actie. Er kan een moment komen dat het zinnig is om publiekelijk te uiten dat we het verzoek om Butter naar de Spelen te laten gaan hartstochtelijk ondersteunen.

MichelButter_3020_Amsterdam_770_OP

Hoe kijk je naar de limieten in ons land?
Ik vind sowieso al dat Nederland té strenge limieten heeft. Ik heb daar al eens aandacht voor gevraagd bij minister Schippers. Die gaf toen aan dat ze daar niet zo heel veel aan kon doen. Ik vind dat we moeten heroverwegen of we zo met onze topatleten om moeten gaan. Sport is hard, strenge limieten horen daarbij. Maar als je kijkt naar de marathon, je hebt eigenlijk maar één kans. Als dat niet lukt en je moet je vervolgens in allerlei bochten wringen om in het voorjaar weer een marathon te lopen. Dat mag je een topsporter eigenlijk niet aandoen, dan verstoor je zijn hele voorbereiding richting de Spelen. Je moet bij de marathon ook durven te kijken naar de omstandigheden. Butter hoort bij de top in Europa, die jongen hoort daar gewoon thuis. Ik vind dat Nederland niet goed omgaat met de limieten en daardoor een hoop Nederlandse sporters de kans ontneemt om op zo’n podium uit te komen.

Hoe kijk je naar de situatie in vergelijking met onze buurlanden? Het zijn vaak grotere landen met betere ondersteuning en tegelijkertijd zwakkere limieten. Vind je die eis dat atleten bij de top 8 moeten kunnen komen gerechtvaardigd?
Dat vind ik niet. De olympische gedachte is meedoen is belangrijker dan winnen. Zover zou ik niet willen gaan, maar ik vind dat we in Nederland wel heel erg zuinig zijn met het uitzenden van atleten. Het criterium van top 8 vind ik te streng. Ik zou meer sporters op de Spelen willen zien omdat zij kunnen dienen als voorbeelden voor de jeugd. Dat is inspirerend. WANT een sportzomer met slechts een paar atleten vind ik een gemiste kans.

In het Losse Veter magazine nr 10, dat nu in de winkels ligt, hebben we een uitgebreid interview met Michiel van Nispen over zijn eigen hardloopbeleving. Je kunt dit nummer nabestellen of ook een jaarabonnement (29,95 Euro) nemen. Hierbij krijg je het Hardloperskookboek deel 2 (het vervolg op het succesvolle deel 1) gratis.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Denk dat Miranda Boonstra kippenvel krijgt van dit soort berichtgeving. Als Butter dispensatie zou krijgen misschien Boonstra als genoegdoening kwalificatie voor Rio geven?

 • De strenge limieten zijn o.a. een gevolg van bezuinigingen op de sport door de overheid. De omringende landen waar naar wordt verwezen besteden veel meer geld aan sport.
  Onze volksvertegenwoordigers kunnen dus weldegelijk iets doen.

 • Timo kent Michiel denk ik goed gezien zijn onderbouwde stelling. En Theo denk je dat Miranda van mening is dat in haar ogen een onterecht besluit moet leiden tot soortgelijke besluiten in de jaren hierna? Ik weet het niet maar kan me voorstellen van niet

 • Dit is aantoonbaar onjuist Theo, heeft te maken op de felle focus op medailles en top 8. Vergelijk budgetten 15 jaar terug en nu maar eens. Met beleid eens zijn mag wel met juiste argumenten

 • Waar bemoeit de politiek zich mee? What’s next, kamervragen over een rode/gele kaart in het voetbal?

  Lijkt me dat zij wel ‘bigger fish to fry’ hebben…

 • De politiek is de grootste geldschieter van het NOC*NSF . Ministerie van VWS betaalt de programma’s van talentontwikkeling, topsportprogramma’s, coaches en financiert voor de internationale sportevenementen. Eerder een logische stap als de politiek zich er meer mee bemoeit. Die zien ook wat sport in het grote geheel betekent voor een land.

 • Ton Peters

  Dat de politiek, in ruil voor het geld dat beschikbaar wordt gesteld, ook voorwaarden mag stellen, is duidelijk. Maar dat kan toch niet tot op het niveau zijn waarbij beslist wordt of een individuele atleet ontheven wordt van het behalen van een vooraf vastgestelde limiet voor uitzending.

 • Wat Nederland nodig heeft, is meer nationale trots en ophouden met het braafste jongetje van de klas zijn. De limieten zijn compleet uit de lucht gegrepen en getuigen van respectloosheid voor de Nederlandse topsport. Het is niet in verhouding met de aandacht voor buitenlandste topsporters op de populairste marathons in ons land.

 • Koos Oggel

  Ik ondersteun de actie. Fantastische documentaire over passie en prestatie. En die enkele seconden boven een limiet? Zegt niks, de dag omstandigheden maken de prestatie op de marathon. Michel heeft bewezen het juiste niveau te hebben.