Jerrel Feller: ‘De liefde en andere trainingsmogelijkheden dreven me naar Praag’

Jerrel Feller ontbrak de afgelopen maanden op de Nederlandse atletiekwedstrijden. Feller woont tegenwoordig in Praag. We vroegen ons af hoe het met Jerrel gaat en stelden de sprinter enkele vragen. ‘Met mij gaat het goed op zich. Ik ben nu herstellende van een enkelblessure (overbelasting) en hoop in september nog een paar wedstrijden te lopen.’

17-02-2013 NK Indoor Apeldoorn Nederland Atletiek   Foto: Kees Nouws:

Afgelopen jaar heb je het roer omgegooid en bent naar het buitenland vertrokken. Waarom?
Dat was een combinatie van factoren. Ik heb daar mijn mijn (ex) vriendin ontmoet en reisde elke 8 weken op en neer naar Praag. Wat niet ideaal is met een topsportcarriere. Tegelijkertijd werkte de combinatie Jerrel en Papendal steeds minder goed. Dus besloot ik research te doen naar de mogelijkheden daar en die waren best wel goed. Ik heb als eerst contact opgenomen met de coach van Pavel Maslak maar die had geen interesse. Toen heb ik contact opgenomen met Ludek Svoboda de coach van Petr Svoboda(ex europees kampioen indoor 60mh) Dat gesprek was hoopvol. Dus toen heb ik besloten om naar Praag te verhuizen voor een jaar en na dat jaar kijken of het bevalt.

Heb je je draai er kunnen vinden? – Wat was wennen?
Het was wel even wennen in het begin. Voor zo een grote verandering moet je jezelf ook even de tijd geven. Je verhuist naar een ander land. Andere gewoontes. Het sportleven veranderde van Fulltime atleet naar werkende atleet. Wat ik best wel prettig vind want het leven als fulltime atleet vond ik best wel beperkt en in mijn geval zorgde het ook niet voor snellere tijden dan toen ik nog werkende atleet was. Qua energie was dat wel even wennen want je hebt geen ritme meer van trainen eten slapen trainen eten slapen. Dus je hebt vooral in het begin minder energie omdat er een extra activiteit wordt toegevoegd aan je bioritme. Maar nu ben ik er aardig aan gewend en ga ik er vanuit dat de wintertraining vlotjes zal verlopen.

Afgelopen winter wat last van de knie. Hoe is het er nu mee?
Met de knie gaat het goed. Ik begon het indoorseizoen goed met 6.89(pr 6.83) maar de knie is sinds mijn trainingsstage in de VS 2014 een zwak punt. Ik heb daar het hele 2014 outdoorseizoen last van gehad en kon geen krachttraining doen voor lange tijd. Die blessure speelde weer op indoor. Maar per toeval vond ik via mijn werk een erg goede amerikaanse fysiotherapeut. Die mijn knie bekeek en er achter kwam dat het totaal niet uit mijn knie kwam. Hij heeft mij een paar keer behandeld(niet aan de knie) aan mijn onderbeen en tot nu toe heb ik sinds mei geen last meer van die knie. Helaas wel jammer dat ik de enkelblessure erbij kreeg.

Hoe fanatiek ben je nog met atletiek?
Op dit moment kies ik ervoor om het lichaam helemaal te laten herstellen. Ik train wel. Maar geen piekbelasting. Ik hou vooral het lichaam fit en sterk. Dus eigenlijk doe ik nu een soort wintertraining. In augustus ga ik weer meer snelheid doen om in september hopelijk nog wat leuke tijden te lopen. Maar het belangrijkste doel is het seizoen 2016. De limiet is 20.50 op de 200m mijn Pr. Is 20.76. Ik ken mijn lichaam en mijzelf als atleet nu erg goed en weet precies wat ik nodig qua training en rust en ook wat ik moet laten. Dus het komende jaar gaat een interessant jaar worden. Het zou prachtig zijn als ik Rio kan halen op de 200m. Het wordt niet makkelijk. Het wordt zelfs erg lastig. Maargoed ik heb iedereen en mijzelf in het verleden wel eens aangenaam kunnen verrassen. Dat is mijn sterke punt maar ook meteen mijn zwakke punt. Maar dat geeft wel tot op het laatste moment hoop. Ik ga er kei slim( niet alleen hard) voor trainen en dan zien we wel waar het schip strand. 2016 wordt waarschijnlijk mijn laatste jaar als fanatiek atleet. Daarna ga ik lekker de wereld rond. Ik heb dan 14 lang bijna alles opzij gezet voor de sport. Dat vind ik wel een mooi aantal jaren. Maar daarvoor nog 1 laatste keer vlammen 🙂

Gaan we je deze zomer in Nederland zien?
Ik heb eerlijk gezegd nog niet naar de kalender in september in nederland gekeken.
Maar ik ga wel even voor een weekje terug naar NL(ik ben freelancer dus 2 weken weg is niet slim) Maar hoogstwaarschijnlijk zal ik indoor weer een wedstrijd in nederland doen. Het NK komt te vroeg na mijn

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>