Door: Miriam van Reijen

Hersenen van topatleten werken razendsnel

JespervanderWielen_Hilversum_770_LV
Foto: Losse Veter

Dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid is bekend. Dat sporten ook zorgt voor het beter functioneren van onze hersenen wordt minder vaak belicht. Net zoals in je spieren zorgt regelmatige beweging voor de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten in de hersenen. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zo sneller en beter de hersenen bereiken. Een andere manier waarop ons hersenfunctie verbetert door sport is de ontwikkeling van nieuwe zenuwbanen. Deze banen zijn belangrijk voor het transport van de zenuwprikkels door ons lijf. Recent onderzoek laat zien hoe topatleten hersenen hebben die bijna 2x zo snel werken als niet-atleten.

Motorcrosser, coureur en wingsuitvlieger
In het onderzoek werden vijf topatleten en diverse niet-atleten onderworpen aan een serie tests. De topatleten waren motorcrosser John McGuinnes, klimmer Leo Houlding, coureur Sam Bird, bobsleesterAmy Williams en wingsuitvlieger Alexander Polli (wat wingsuitvliegen is moet je voor de grap maar eens opzoeken mocht je het niet weten). Het ging vooral om proefjes waarbij de pariëtale cortex werd uitgedaagd. Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor onze reactiesnelheid. Om de testen extra uitdagend te maken werden de deelnemers voor het onderzoek onderworpen aan mentale en fysieke druk zoals fietsen tot uitputting. Uit het onderzoek bleek dat de topatleten een duidelijke, exceptioneel voordeel hadden.


Topatleten presteren nog beter onder druk

Vooral motorcrosser McGuinnes liet een uitzonderlijke prestatie zien. Hij wist zelfs foutloos te presteren wanneer hij onder lichamelijke stress stond. Ook de andere atleten presteerden beter na de fysieke inspanning, zo’n 10%. De overige niet-atletische deelnemers aan het onderzoek scoorden juist 60% slechter wanneer ze fysiek uitgeput waren. Ook nadat de atleten mentaal onder druk stonden presteerden ze beter dan niet-sporters. Ze scoorden zelfs 3x zo goed als de niet-sportende deelnemers.

Een video van het onderzoek:

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Leon Broere

    Vraag: hebben deze atleten sneller werkende hersenen gekregen agv het sporten? Of zijn ze toppers geworden omdat ze beschikken over deze hersenen. Oorzaak en gevolg?