DL Parijs: Sifan Hassan verbetert weer Nederlands record op 1500m: 3’57″00

Sifan Hassan heeft op imposante wijze de 1.500 meter bij de Diamond League-wedstrijden in Parijs gewonnen. Met een Nederlands record van 3.57,00 liep onze landgenote, die het NR in mei op 3.59,38 had gezet, de beste tijd van het jaar. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Pfff, niet weer die discussie….
  Meisje is in NL begonnen met hardlopen, heeft toevallig haar roots ergens anders liggen.
  Wees trots op zo’n uitzonderlijke prestatie ipv telkens de zuurpruim uit te hangen!

 • kaj emanuel

  Er zijn discussies gaande over waarom baanatletiek het niet zo goed doet in Nederland. Vervolgens krijgen we zo’n geschenk om de populariteit in Nederland aan te wakkeren: niet alleen een wereldtopper in de spe, maar ook nog een iemand met een (wat mysterieuze) achtergrond, prachtig. Alle kranten schrijven paginagrote artikelen, want dat is toch een leuker verhaal dan iemand die “gewoon” in Nederland is geboren en braaf rondjes draaft.

  Laten we haar op handen dragen, een fanshop beginnen en als voorbeeld presenteren voor alle immigrantenfamilies in NL. En laten we alle atleten aanmoedigen zich te profileren, zonder afgesabeld te worden, met ieder hun eigen verhaal en achtergrond.

 • “want dat is toch een leuker verhaal dan iemand die “gewoon” in Nederland is geboren en braaf rondjes draaft.”

  En vervolgens geen reet presteert, of nou ja, 22e wordt in een marathon of toch leuk Nederlands kampioen met een tijd waar in andere landen 14-jarigen zich voor zouden schamen.

 • Nog ff zo doorgaan jongens en ze gaat naat België of zo waar ze ongetwijfeld met open(er) armen ontvangen wordt (& de atletiekcultuur/diversiteit meer wordt gekoesterd). Plaatsvervangende schaamte…..
  Idd kan zij (óók!) een prachtig voorbeeld zijn voor al die Medelandse meiden die potentie hebben, maar door vastgeroeste culturele opvattingen (nog) nauwelijks a/d bak (mogen) komen.
  NB: Het Zwitsers voetbalelftal gezien? Maar 8 spelers in CH geboren; de rest elders. Ze hebben nog nooit eerder zo goed gespeeld en ik heb genoten!

 • @ Peter : Mn oma is geboren in Oostenrijk… Ben ik ff blij dat ik geen Nederlandse topatleet ben die records loopt. Ik moet er toch niet aan denken dat jij geen fan van mij zou zijn.

 • Frank Koopmans

  Globalisering is juist een van de redenen dat de belangstelling voor atletiek tanende is. Hoe minder grenzen, hoe minder wij-zij gevoel, hoe minder populariteit. De gevolgen zijn overal zichtbaar. Van slecht wedstrijdbezoek tot te dure tv-rechten tot wegvallen van wedstrijden, tot schrappen van middelen op onderdelen waar we niet goed in zijn. Dat zal voor andere landen ook gelden 😉

  Atletiek is eigenlijk de enige sport die hier op deze manier “last” van heeft. De genetische verschillen komen in een mondiale, individuele, meetbare sport als de onze onder een vergrootglas te liggen. De kracht van voetbal is nou juist dat wij-zij gevoel. Door de teamsport en het spelelement springen genetische verschillen daar veel minder in het oog.

  Overigens wel een fantastische prestatie van Hassan! De 33e plaats allertijden, Europees Record <23. Slechts 6 Afrikaansen van origine gingen haar voor, en dan is ze nog maar 21… Ik moet me sterk vergissen, of hier loopt een Olympisch Kampioene in de dop.

 • paul wernert

  Frank…. “Globalisering is juist een van de redenen dat de belangstelling voor atletiek tanende is”.
  Een argument op grond van degelijk onderzoek?
  Dacht ’t niet! Ook je oorzaak- en gevolgredenatie, alles op de bluf!
  Vrijwel alle sporten, behalve dan door de tv geadopteerde, lijden….. .aan diverse gebreken. Dit gegeven is cijfermatig onderbouwd, zonder dat hard duidelijk is waardoor. Ook dat sexy zwemmen van jou, waar toch echt niet (desnoods niet echt) sprake is van globalisering. .

 • Frank Koopmans

  Klopt Paul. Globalisering bedoelde ik als ruim begrip, waar emigratie en immigratie onderdeel van is. De wereld is door de technologische vooruitgang heel snel groter geworden, waardoor aandacht en energie versnippert. Daar hebben allerlei traditionele zaken onder te lijden.

 • Wat een mooie progressieve temporun van Sifan trouwens: achteraan begonnen, vooraan geëindigd. Simpson ook indrukwekkend, met een heel andere opbouw, vanaf begin achter de hazen aan, ook heel sterk.
  Beelden op http://video.sport1.nl/main/clips/39003/hassan-wint-1500-meter-met-een-nederlands-record-in-parijs, commentaar even niet op letten, de spreker heeft moeite Sifan te herkennen, terwijl haar stijl zo makkelijk eruit te plukken is. Play, replay, repeat, and enjoy.

 • Heel mooie race idd. En die commentator zit echt niet op te letten. Benieuwd wat dat wordt in Zurich, als je zo makkelijk wegloopt in de laatste ronde…

 • Frank Koopmans

  27-jarige Jennifer Simpson trouwens 38e allertijden, bijvoorbeeld op 0.25s van Gabriela Szabo. Ook erg uniek! Achter voornamelijk Oost-Blokkers ongeveer de 20e blanke. Simpson is de wereldkampioene van 2011. In 2009 bleef ze ook al eens onder de 4 minuten.

 • Dank voor de link v.d. race Ad! 🙂
  De commentator benoemt en passant een lastig probleem voor menig toeschouwer wat het kijkplezier niet ten goede komt (& dus ook de sponsors uiteindelijk niet…): het verschijnsel zelfde kleuren outfit. Kan zo’n kledingsponsor nou écht niet een aantal kleurvariaties v/h zelfde model ter beschikking stellen?

 • Helemaal eens met Jan, elke kritische noot op het naturaliseren van haar wordt vaak weerlegd met dat het zo goed is voor de atletieksport in Nederland en dat het jeugd zo inspireren,maar waarom dan niet als atletiekunie haar verplichten te starten op het NK?

 • Laatste regel uit selectieprocedure voor EK.

  Verplichtingen voor de atleet:
   Atleten die in aanmerking willen komen voor uitzending naar het toernooi zijn verplicht deel te nemen aan de ASICS NK Atletiek 2014 op 26 en 27 juli 2014 in Amsterdam.

  Dus zal ze er wel staan…..?

 • Dit kan niet waar zijn! Dit is belachelijk. Ons niet-Nederlandse oogappeltje mag als enige de Nederlandse atletiekunie regels omzeilen?

  Wat is dit voor rare uitzonderingspositie? Wie speelt er met wie onder een Hoedtje bij de bond?

  Als ze inderdaad geen NK loopt, dan mag ze niet uitgezonden worden naar het EK. Atletiekunie, handhaaf je regels!

 • Zo bijzonder is dat niet hoor ! Nederlandse atletes met Keniaanse roots gaven ook de voorkeur aan een buitenlandse lucratieve wedstrijd boven een NK.

 • Kunnen niet alle atleten met EK limiet gezamenlijk hetzelfde voorrecht eisen, of een schorsing van dergelijke voorkeuren? Een NK is nooit geweest voor de beste NL atleten, maar de onbelangrijke atleten.

  Did Not Show is the new Fashionably Late.

  Als Hassan nu gedubbeld had op het EK Landenteams, en die race geruild had voor (geen) NK deelname ofzo, dan hadden andere NL ateten er ook wat aan gehad.

  Ik houd niet van xenofoob gedoe, maar het moet niet al zo snel op voortrekkerij gaan lijken. Wie is er nu goed of bleek genoeg om voor te trekken? Antwoord: niemand.

 • Gelukkig trekt Sifan zich niks aan van de bedenkingen hier, en weten zelfs de deskundige commentatoren op de BBC over haar achtergrond en dat ze b.v. het lopen pas in Nederland heeft ontdekt. Ze maakte zowel een sympathieke als sterke indruk door in Glasgow gewoon weer achteraan te beginnen en met een snelle laatste 500m te winnen. Mooi!

 • Herman Vrijhof

  Podium NK naar EK in combinatie met de eis dat de limiet ook op zak is…. Dan volstaat slechts 1 zin in het reglement.

  De vage grijze gebieden stapelen zich de laatste jaren alleen maar op. Een NK lopen is je grootste eer en wordt beloond met een deelname aan een internationaal toernooi.

 • In het fietsen zal een sporter niet piekeren over het missen van een NK. Dit geldt voor vele Olympische sporten.

  Waarom moet atletiek anders zijn? Bij marathons kan ik me er, kalender-technisch, nog iets bij voorstellen misschien. Maar bij baanafstanden?

  Wat is nu precies de bedoeling? Is voortrekken het doel ipv het middel?

 • In andere sporten worden er ook NK’s overgeslagen (zwemmers, judoka’s hebben er ook nog wel een handje van), wielrenners hebben een salaris waarbij het prijzengeld in het niet valt, atleten kunnen wedstrijden lopen met prijzengeld waarbij de Nederlandse titel in het niet valt.

  Meerkampers doen ook geen NK, omdat het vrijwel altijd tegelijk met Gotzis valt.

 • Tsja…de timing van de NK Meerkamp is natuurlijk per definitie absurd in dat licht, maar vooruit, 4 zware meerkampen in een jaar in toch onmogelijk…en als de toppers dan Götzis, Europacup, toernooi’, Talence én NK moeten doen wordt dat wellicht wat veel.
  Verder zou een ‘verplichting’ zoals hierboven voorgesteld (top 3/deelname NL + limiet) niet moeilijk in te voeren zijn, ware het niet dat we nog steeds in een atletiekcultuur leven waarin de verantwoordelijke (bonds)coaches en bobo’s zich boven de atleten stellen. Snoepreisjes naar warme oorden gaan nog steeds boven een tripje naar Amsterdam met het risico op onbetaalde (lees; geen start- en winstpremies) blessures. Om die reden legt men de echte toppers met limiet op zak niets in de weg als het gaat om het overslaan van het NK. Dat men zo de atletiek in NL nog verder in de afgrond helpt doet niet terzake; de schuld van het begrotingstekort ligt immers bij NOC*NSF…niet bij slechte marketing door de sportbond zelf 😉

  Zou studio sport nog de moeite nemen een item te maken zonder Hassan, Martina en Schippers? Vul maar in….

 • Zou het voor meerkampers al dan niet met limiet op zak of andere belangrijke meet voor de deur een optie zijn ze te vragen op het NK vormbehoud te tonen op 3 onderdelen? 1x lopen, 1x springen, 1x werpen naar keuze. Scoor x punten totaal. En als een NK na het grote toernooi is, kom dan evengoed en doe je 3 onderdelen voor het publiek. En kansen op niet-meerkamp medailles natuurlijk. Welke top-meerkampers heeft die niet?

 • Frank Koopmans

  De regel is duidelijk. Maar je kan je afvragen of zo’n deklassering van blanke atletes op de 1500m van toegevoegde waarde zou zijn op het NK. En dat is toch de achterliggende gedachte van het meedoen van toppers. Ik had Hassan dan het liefst op de 800 meter gezien, dat had misschien nog een leuke strijd op kunnen leveren met Verstegen.

 • Michiel P.

  Frank, wat is dat nu weer met die “blanke” atletes? Ik kan voor een groot deel je commentaren volgen over broodatleten die de lokale atleten uit de markt werken, maar maak het niet elke keer weer een “ras” ding.

  Moeten we Schippers en Lemaitre misschien toch maar in Zwarte Piet kostuum hijsen, anders maakt ze ook geen kans. Of die Jennie Simpson, ook maar blackfacen, kan ze Sifan misschien toch hebben op de laatste dertig meter. En die Kevin Reza in de Tour (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_Reza) dan maar even de Michael-Jackson-ontkleur-behandeling laten doen, anders kan hij ook nooit meedoen. Ow, en die Kromo, ook een beetje teveel kleur om in het zwemmen mee te kunnen, dat hebben we genetisch al lang gezien.

 • Frank Koopmans

  Indrukwekkende argumentatie, Weia! Het feit dat ze geboren en getogen Ethiopische is, maakt het toch zekers automatisch tot een “ras-ding” ?

  Overigens gaat ze rond de NK met Hoedt een paar weken op hoogtestage, St. Moritz.

 • Ik heb geen idee wat met ‘ras’ bedoeld wordt. Er zijn ontzaglijk veel genetische verschillen tussen mensen die geografisch niet helemaal random over de wereld verspreid liggen. Nou en?

 • Eddy Kiemel

  @ Frank
  “De regel is duidelijk. Maar je kan je afvragen of zo’n deklassering van blanke atletes op de 1500m van toegevoegde waarde zou zijn op het NK.”

  “Ik maak er geen ras-ding van, het is een ras-ding”

  Nee, Frank JIJ maakt er een ras-ding van. Deze discussie gaat over verplicht meedoen aan het NK, dus veel meer een topper/niet-topper uitzonderingsdiscussie. JIJ begint over blank.

  “Het feit dat ze geboren en getogen Ethiopische is, maakt het toch zekers automatisch tot een “ras-ding” ?”

  Ook hier zit je weer mis. Denk aan Froome. (wielrenner)

  Jij hebt overduidelijk een preoccupatie met blank en niet blank (het lijkt er bijna op dat je een deklassering van niet blanke atleten op 1500m wel zou toejuichen). Het is duidelijk in welk hokje dat jou plaatst…

 • Waarom moet Hoedt na Boulder nu weer zo nodig met een oogappel naar St. Moritz waar het wemelt van wielerploegen en hun artsen (Dr. Ferrari bv).

  Heeft Sifan dat als Ethiopisch nu echt nodig? Net zoals Herzog in Boulder een hoogtetent nodig had?

  Los van de rammelende theoriën rond hoogtetraining en Hoedt’s matige (destructieve) track record in toptalenten begeleiden, kan het niet wat lower profile?
  Hoogtetraining heeft niet voor niets een slechte naam gekregen. In 1 adem met St. Moritz.
  Waarom niet zonnen in Madrid? Daar ga je ook harder van lopen.

  Ik vind dit vanuit een PR oogpunt zorgelijk.
  Hoogtestage in St. Moritz of all places na ineens een 3.57 klinkt als over-hongerig.

 • Frank Koopmans

  Maar in dit geval wordt de regel tot twee keer toe niet nageleefd, daar moeten redenen voor zijn. Kennelijk is het bij Hassan minder belangrijk dat wereldtoppers het NK opleuken. Mogelijk is deelnemen in haar situatie eerder een last dan een lust, wordt ze zo in bescherming genomen. Dat zou begrijpelijk zijn.

  Froome heeft gewoon Britse voorvaderen. En is actief in een sport die (nog) niet te maken heeft met de overheersing van een continent.

 • Eddy Kiemel

  Oooh, nu snap ik het; als je maar de juist voorvaderen hebt mag je wel meedoen.

  Waar heb ik dat eerder gehoord?

  Jij zou in andere tijden niet hebben misstaan Frank, en ik ben blij dat ik je in die tijden niet ben tegen gekomen, want dan was ik mijn leven niet zeker geweest…
  Eind discussie

 • @har
  Ik zou het mooi vinden.
  Winnaar NK en in bezit van internationale limiet = meedoen met toernooi.
  Dan draait het NK ook nog ergens om.

  En dan ook meteen maar prijzengeld voor de atleten (waar toeschouwers geld voor betalen om naar te kijken.)
  Misschien iets met een deelnamelimiet, dat je pas mee MAG doen wanneer je een bepaalde prestatie neergezet hebt.
  Tevens inschrijfgeld atleten schrappen. Je kan niet verplichten om mee te doen aan het NK als je EK wilt lopen wanneer er voor betaald moet worden om mee te doen.

  Waar ik dan wel weer moeite mee heb, is het deelnemen van niet-Nederlanders aan het NK, voor de toppers? 203 op hoog? 1429 hinkstap?

 • Het grappige is dat deze thread begon met de vraag / opmerking of we moeten stoppen met het benoemen van deze en door soortgelijke atleten behaalde prestaties als Nederlands record. En dat vind ik een goed punt. Het Nederlands record is in mijn ogen ooit bedoeld om aan te geven wat de beste prestatie ooit behaald door een Nederlander / Nederlandse is. Op dit moment is dat niet meer het geval. Het is nu namelijk de beste prestatie ooit geleverd door iemand die voor Nederland uit komt. NR’s worden op deze manier onhaalbaar voor Nederlandse atleten. En ja, op sommige onderdelen mss zelfs voor blanke atleten. Al het bovenstaande heeft niets met ras, racisme of het niet blij zijn met de aanwezigheid van Hassan. Voor mij is het echte NR op de 1500 nog steeds van Ely van Hulst en is Maureen Koster de grootste kanshebster om het te verbeteren.

 • Frank Koopmans

  @Eddy. Volgens mij ging het er om, waarom Sifan Hassan geen NK hoeft te doen. Ik heb dat gedeeltelijk gezocht in het verschil in NK-beleving, wat gezien het verschil in afkomst volkomen logisch zou zijn. Ik heb daar zelfs mijn begrip voor uitgesproken.

  Niet dat ik me tegen jouw idiote beschuldiging hoef te verdedigen hoor. Maar ik zit in de linkse hoek van het politieke spectrum. Dat wil niet zeggen dat dit soort dingen onbesproken hoeven te blijven. Jij wilt de discussie sluiten met jouw statement. Wat mij betreft is dat qua persoonlijk getinte aanvallen dan het absolute dieptepunt in 15 jaar online discussieren. Gefeliciteerd!

 • Al het bovenstaande heeft niets met ras, racisme of het niet blij zijn met de aanwezigheid van Hassan “te maken”. (Is weggevallen in originele post)

 • Michiel P.

  Sifan is nu Nederlandse. En al het bovenstaande heeft vrij veel met racisme te maken. Denk even na…. “Ik ben niet racistisch maar…”. Na die maar komt zo vaak een goedbedoelde maar feitelijk racistische commentaar. In regels overwegen onderscheid te gaan maken op basis van kleur of afkomst? Hoe heet dat??? Het begint met r en het eindigt op acisme.

 • Elbert-Jan van Laar

  Tijdens atletiekwedstrijden boeit het volgens mij niemand van welke kleur of van welk ras een sporter is. Ik heb tijdens atletiekwedstrijden iig nog nooit een onvertogen woord in deze context gehoord.

  Deze elementen (door Frank) zo benoemen is mi dan ook niet aan de orde en onverstandig en leidt bovendien vaak ook nog eens tot over the top reacties (wat mij betreft door Eddy).

  De crux zit hem er volgens mij in dat de naturalisatie van Sifan een beetje volgens een Big Bang scenario gaat: op dag -1 is ze nog Ethiopiese, op dag o is ze “opeens” Nederlandse.

  Ik denk dat veel mensen hier gewoon aan moeten wennen. De acceptatiegraad kan ze ongetwijfeld vergroten door goed Nederlands te leren spreken.

  Op het moment dat ze Nederlandse is kan ze Nederlandse records lopen. Dit betekent echter ook dat ze de formele plicht heeft om aan het NK mee te doen.

 • Rene “Het Nederlands record is in mijn ogen ooit bedoeld om aan te geven wat de beste prestatie ooit behaald door een Nederlander / Nederlandse is.”
  Ooit was het ook bedoeld dat kinderen buiten speelden en ontdekten dat ze goed konden rennen of werpen of springen. Ooit was het ook bedoeld dat ‘de Nederlandse economie’ bestond uit de Nederlandse economie en dat niet elders een gebied ter grootte van tweemaal Nederland nodig is voor de ‘Nederlandse’ veeteelt alwaar je de arbeiders lekker minder kunt betalen dan een Nederlandse CAO voorschrijft ook al zijn ze feitelijk onderdeel van de Nederlandse economie. Etcetera etcetera. De vijftiger jaren zijn voorbij en dus is de lijst Nederlandse records net even anders dan in de vijftiger jaren.

 • Het is en blijft een lastige punt. De opmerking die Rene maakt kan ik mij enerzijds goed in vinden: “Het Nederlands record is in mijn ogen ooit bedoeld om aan te geven wat de beste prestatie ooit behaald door een Nederlander / Nederlandse is. Op dit moment is dat niet meer het geval.” Maar zo’n opmerking is eigenlijk ontzettend kort door de bocht; weet jij bijvoorbeeld zeker dat Maureen Koster’s, om maar bij Rene’s voorbeeld te blijven, afkomst 100% Nederlands is? Ook veel mensen die wij als ‘Nederlanders’ bestempelen hebben vaak ook hun roots in andere nationaliteiten liggen waardoor ze bijvoorbeeld meer aanleg hebben voor een bepaalde (atletiek/sport)discipline.

  Een belangrijk punt is denk ik de huidskleur. Wij Nederlanders zijn zo beperkt dat als we een donker iemand zien, ons gevoel van ‘buitenlander’ lijkt te verdriedubbelen. Ons nationalistische gevoel wordt dan versterkt, terwijl we dat waarschijnlijk niet hebben bij een blanke Amerikaan die volledig in Nederland geïntegreerd is.

  En waarom heeft iedereen zo de pik op Sifan Hassan? Waarom wordt Martina niet afgekraakt? Omdat hij een soort ‘cultuurheld’ is geworden die z’n gezicht af en toe op tv laat zien en zich meer gedraagt als Nederlander? Maakt hem dat opeens meer Nederlander dan Hassan en is hij daarvoor vrijgesteld van de beperkte opmerkingen van ons Nederlanders – dat zijn prestaties maar niet in de Nederlandse boeken moeten komen te staan? Zelfde met bijvoorbeeld Gaisah.

  Kijk sowieso naar bijvoorbeeld de 100m finale mannen op het NK, hoeveel mannen met Nederlandse roots staan daar nog in? Over onze 4x100m estafette maar niet te spreken. Waarom zeuren we daar dan ook maar niet over? En waarom vinden wij, ieder geval, dat lijk ik uit al deze discussies de afgelopen tijd op te maken, iemand als Hassan geen Nederlander, maar bijvoorbeeld Giovanni Condrington, Jamile Samuel, Madiea Ghafoor, Denzel Comenentia of Gregory Sedoc wel Nederlanders genoeg om ze niet af te zeiken? Omdat ze toevallig in Nederland geboren en opgegroeid zijn en Hassan niet? Kunnen we dan wel opeens trots op ze zijn? De zojuist genoemde atleten hebben heus niet opeens andere genen omdat ze hier in Nederland opgegroeid zijn.

  Omarm sporters als Hassan dan ook net als we bij vele andere Nederlandse sporters doen, ook al hebben ze een andere afkomst. Waarom leven mensen nog in hun beknopte nationalistische, misschien zelfs wel racistische gedachten. Al deze atleten brengen toch mooie prestaties, geven in mijn ogen een extra glans aan de sport atletiek in Nederland door hun prestaties – hoeveel kleine jongetjes kijken wel niet tegen Martina op en zijn daardoor misschien ook wel atletiek gaan doen. Alleen maar goed voor de sport toch? Laten we blij wezen dat deze atleten ervoor kiezen uit te komen voor Nederland, anders zouden ze dat namelijk wel voor een ander land doen. Als je in 2014 nog denkt dat de wereld opgesplitst is in verschillende landen waarin mensen wonen met één afkomst moet men eens onder die nationalistische steen vandaan komen. Hassan is ook gewoon een mens en laten we blij zijn dat wij als land Hassan onderdak kunnen verschaffen na de hel die ze waarschijnlijk in eigen land is doorgegaan en dat ze daardoor nu kan uitblinken door haar sportprestaties. Daar horen wij Nederlanders van te kunnen genieten. In mijn ogen onvoorstelbaar dan mensen te beknopt zijn om dat niet te kunnen.

 • Dat topatleten niet meedoen aan NK’s voor hun eigen bestwil vind ik overigens schandalig. Zij zijn immers het uithangbord van de Nederlandse atletiek en het lijkt mij dat ze er daarnaast ook gewoon van horen te genieten om NK’s te lopen….

 • paul wernert

  Elbert-Jan van Laar….. hoezo Big Bang scenario? Na 5 jaar formeel in NL te hebben gewoond, mag iemand met andere nationaliteit naturalisatie aanvragen. Dit gaat gepaard met diverse inburgeringscursussen en tests etc., waar van te voren al op geanticipeerd kan worden door al (veel) eerder de Nederlandse taal proberen machtig te worden etc. Alsdan is die inburgering in ca. een jaar mogelijk. Dat Hissan dus ca. 6 jaar na eerste formele registratie in NL haar dito paspoort heeft verkregen is nominaal.

 • Bert Zwart

  Hassan start dat weekend bij de Diamond League. Daar hoeft ze waarschijnlijk geen 10 euro inschrijfgeld voor te betalen.

  Ik neem aan dat elke andere Nederlander die daarvoor wordt uitgenodigd, ook dispensatie krijgt.

  Iemand als Dafne Schippers zou toch ook wel binnen moeten kunnen komen in Monaco?

  10 duizend euro startgeld in plaats van 10 euro inschrijfgeld.

 • Elbert-Jan van Laar

  @ Paul,

  Ik ben het met je eens dat er een heel traject aan vooraf gaat
  voordat iemand naturalisatie kan aanvragen.

  Wat ik bedoelde te zeggen is dat veruit de meeste mensen dit traject niet volgen/bewust meemaken waardoor de naturalisatie “opeens” een feit is en zij “opeens” Nederlandse is en dus voor Nederland uitkomt.

  En dan zet vervolgens pas een gewenningsproces in, althans dat vermoed ik 🙂