Ron Hill, hardlooppionier in hart en nieren

RonHill_770_MayHill
Foto: May Hill

Het leven van Ron Hill leest als een spannend jongensboek. Op jonge leeftijd raakte hij geïnspireerd door Alf Tupper. Deze stripheld was een product van de Britse Industriële Revolutie. Een man van staal die zijn hand er niet voor omdraaide om na een lange en zware dag in de metaalfabriek zijn spikes aan te trekken om de sintels uit de atletiekbaan te ploegen. Het is die arbeidsethos die is ingebakken in de Britse genen, waarmee illustere namen uit de geschiedenis van de Britse atletiek zoals Paula Radcliffe, Brendan Foster, Jon Brown en Ian Stewart werden grootgebracht. Afzien is genieten, dat was het devies.

Ron Hill kreeg die mentaliteit met de paplepel ingegoten door de verhalen van Alf Tupper. Dat was de man waar hij zich aan spiegelde in zijn jonge jaren. Het was de man die hij uiteindelijk ook zou worden want door de jaren heen gingen de twee lopers steeds meer op elkaar lijken. Uiteindelijk lijken ze zelfs te versmelten want in 1970 wint Tupper de marathon tijdens de Gemenebest Spelen in Edinburgh. De man die dat in werkelijkheid had gepresteerd was niemand minder dan Ron Hill.

De inmiddels 75-jarige Brit behoorde op het hoogtepunt van zijn carrière tot de absolute wereldtop. Zonder talent en het hierboven beschreven doorzettingsvermogen was hij nooit zover gekomen. Maar er was meer voor nodig. Hill was een pionier. Hij beschikt niet alleen over een sterk stel benen maar ook over twee meer dan capabele hersenhelften. Hij schuwde het avontuur en het experiment niet. Niet als atleet en ook in zijn ‚tweede’ leven niet. Hill zou uiteindelijk promoveren als textieltechnoloog en zijn eigen kledingmerk beginnen waarmee hij een aantal belangrijke vernieuwingen zou introduceren in de loopsport. Hill was de eerste die met synthetische hardloopkleding op de markt kwam.

Hill is een pionier in hart en nieren. Nog steeds weet hij zijn lichaam en geest in beweging te houden. Hij loopt iedere dag en is ook nog steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de textielmarkt. Pas als je ziet hoe deze Brit telkens weer zijn mentale en fysieke grenzen wist te verleggen snapt wat deze man voor de loopsport heeft betekend. Een portret in acht etappes. Lees verder in Losse Veter Magazine 6

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>