Hardlopende muizen hebben grotere hersenen

In de alsmaar uitdijende bibliotheek over de voor- en nadelen van hardlopen is weer een nieuwe publicatie toegevoegd. In een studie die gepubliceerd werd in ‘Journal of Experimental Biology’ concluderen onderzoekers dat hardlopende muizen grotere hersenen hebben dan hun minder sportieve soortgenoten.

De centrale hersenen van muizen die dagelijks op de ‘loopband’ stapten waren maar liefst 13% groter. Dat deel van de hersenen bestuurt zowel het visuele systeem als ook het gehoor en is belangrijk bij het aansturen van de beweging. Neuronen in de centrale hersenen geven dopamine af als een soort beloning na inspanning. Dopamine geeft het signaal af dat lopen goed is en dat men ermee moet doorgaan. De onderzoekers zijn van mening dat deze dopamine verantwoordelijk is voor de groei van de hersenen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>