De droom van Annie van Rossum


Foto: Losse Veter

Het is 18 januari 2014. We bevinden ons in een grote lege ruimte ergens in het midden van Nederland. In dit spookachtige gebouw is een parcours uitgezet van 1200 meter. Daar komen de lopers en loopsters de bocht weer om. We tellen er 59. Nee, wacht, daar helemaal achteraan loopt de zestigste deelnemer. Het is de jarige Annie van Rossum. Breed lachend zwaait ze naar de mensen aan de kant, ze hoeft nog maar 49 rondjes. Dan zit ook voor haar deze 60 kilometer er op. Wat een surprise party voor deze verse zestiger!

Door Wouter Schelvis

‘Ja, dat is mijn droom. Ik hoop dat er wat ultralopers hieraan mee willen werken. Het lijkt me wel wat voor Han Frenken. Die heeft altijd van die geweldige leuke wedstrijden waaraan hij meedoet. Ik weet dat hij ook verantwoordelijk is voor het organiseren van deze lopen. Of het in Vianen moet zijn? Hoeft niet, ik ben in Zeist geboren, zodat een locatie in de provincie Utrecht wel het mooiste zou zijn. Maar ach, het is pas over twee jaar. Ik ben nog maar net 58 geworden.’ Aan het woord is een van de bekendste loopsters van Nederland, Annie van Rossum. Niet vanwege haar prijzenkast vol met NK medailles of haar indrukwekkende lijst met snelle tijden. Nee, Annie is bekend door heel Nederland (en de rest van de wereld) vanwege haar doorzettingsvermogen. Er zijn ongetwijfeld organisatoren die hopen dat de niet zo heel snelle master hun evenement aan zich voorbij laat gaan. Daarvan is ze zich goed bewust. ‘Klopt, bij lange afstanden moeten de mensen vaak wat langer actief blijven tot ik aan de finish ben. Dat was in Gilze ook het geval, want mijn marathon duurde daar bijna zeven uur. Gelukkig was het ingebed in een ultraloop zodat het toch al een lange dag was voor de vrijwilligers. Het valt niet mee om marathons in Nederland te lopen, want ik haal de meeste limiettijden niet of niet meer. Gelukkig zijn er dan altijd nog de uurlopen en de echte lange afstanden waar dit niet telt.’


Foto: Losse Veter

Vechtsport en beveiliging
Op de lagere school begon het sportvirus bij Annie al goed te kriebelen. ‘Weet je wat zo gek is, in die tijd was ik vooral snel op de korte sprint. Als we samen moesten sprinten was ik altijd de snelste. Ik had toen een pesthekel aan die stomme rondjes die we moesten inlopen. Mijn eerste sport was Pencak Silat, een Indonesische zelfverdedigingssport. Ja, in zekere zin ook een vechtsport. Ik heb ooit een clubgenoot zo hard geraakt op haar scheenbeen dat ze niet meer terug kwam. Zelf had ik ook wat last, maar ik was toen al een doorbijter. Tafeltennis en wandelsport staan ook op mijn lijstje van sporten uit het verleden. Ik werk in de beveiliging. Nee, ik hoef niet achter boeven aan te sprinten, want ik zit op de centrale post. Dat heeft wel invloed gehad op mijn sportkeuze. Ik werk veel ’s avonds en dan moet je overdag gaan sporten. Ik trok er dan vaak op uit om te gaan hardlopen. Gelukkig kon ik ook aansluiten bij mijn loopgroepje in Vianen op de momenten dat ik wel ’s avonds kan trainen. ‘

De eerste de snelste
In 1993 stond Annie aan de start van de 10 kilometer lange IJsselsteinloop, haar debuut in het wedstrijdcircuit . ‘Dat voelde als een marathon, maar ik haakte niet af. Een jaar later stond ik er weer en was ik zelfs een tikkie sneller. Dat was de opstap naar de Domloop in Utrecht, mijn eerste halve marathon. Daarna ging het snel. De volgende halve was al meteen de zware wedstrijd in Egmond aan Zee en daarna werd het de marathon van New York! Ik liep daar meteen mijn snelste tijd ooit met 5 uur 54 minuten. Ik ben ook erg trots op mijn 5 uur 59 minuten en 35 seconden op de klassieke marathon van Athene. Opvallend, nu ik er over nadenk, zijn altijd mijn eerste races de snelste. In 1996 liep ik mijn eerste halve in 2 uur 19 minuten. Ook op de 6 uur van Stein was ik de eerste keer het beste in vorm. Ik dacht ook in Rotterdam wel vlot onder de zes uur te komen, maar dat ging even mis. Ik mocht nog wel finishen in 6 uur 9 minuten. Had ik al die motoragenten om me heen met de sirenes aan, dat was wel weer een mooie ervaring. ‘


Foto: Losse Veter

Rode lantaarn
In de Tour de France wordt er figuurlijk geknokt om de positie van de laatste in de wedstrijd. Deze zogenaamde ‘rode lantaarn’ is absoluut geen drijfveer voor Annie. ‘Nee, ik maak er geen spelletje van. Ik zou veel liever ergens halverwege het veld finishen. Ik merk dat, ondanks mijn leeftijd, ik steeds meer mensen achter me kan houden. Niet in het begin, maar als ik daarna doordiesel, zie ik steeds meer vooral jonge lopers gaan wandelen. Dan zijn ze voor mij! Inhalen op een cross is me zelden gelukt. Daarvoor lopen de meeste mensen gewoon te hard. Toch vind ik dit geweldig, dat lopen door de natuur. In de winter pak ik dan ook elke week mijn autootje om ergens te gaan lopen. Nee, een hartslagmeter is aan mij niet besteed. Ik had zo’n rotklokkie gekocht, maar ik kon er niet mee uit de voeten. Dat heb ik aan mijn dochter gegeven. Die is ook begonnen met hardlopen. Dat is wel leuk, want dan geeft ze me voor mijn verjaardag ineens een mooi loopshirt. Het schept een band, Het is ook goed voor haar want ze is….laat ik zeggen, nogal wat breder dan ik.’

Ultralang
De aandacht van de populaire langloopster van A.V. Veteranen Nederland verschuift steeds meer naar de lange afstanden en dan wordt bedoeld, de écht lange afstanden. ‘Klopt, ik ben in voorbereiding op de 72 uursloop van Antibe. Daar hoop ik 200 kilometer te lopen. Zal tussendoor wel een keertje slapen, maar ook dit is mijn eerste wedstrijd over zo’n lange periode, daar wil ik direct graag die grens halen. Op de 48 uur in Kladno (Tsjechië) kwam ik tot 133 kilometer en 468 meter. In 2013 zou ik graag eens meelopen in een zesdaagse ultraloop. En dan in 2014, tja, die droom heb ik al met je gedeeld. Het zou geweldig zijn om zo mijn zestigste verjaardag hardlopen te vieren!’

Dit artikel verscheen eerder in Losse Veter Magazine #2. Dit magazine staat geheel in het teken van de ASICS-campagne ‘Made of Sports.’ ASICS wil met deze campagne het verhaal achter de prestatie laten zien, de vele uren aan fysieke training en mentale toewijding die ervoor nodig zijn om je ultieme doel te bereiken. Of dat nu het winnen van olympisch goud is of het uitlopen je eerste marathon.

Klik hier om het magazine (PDF-formaat, 25MB) te downloaden.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>