Column Thijs Zonneveld: Run, Tim, Run!

Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik het bericht las: ‘Ex-hardloper Tim Montgomery is door het hof in Virginia veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het handelen in heroïne. De Amerikaan zit momenteel al een straf uit van vier jaar vanwege oplichterij. Zo was Montgomery betrokken bij een schandaal rondom valse cheques ter waarde van 1,7 miljoen dollar.’

Ooit was hij de snelste man op aarde. In 2002 rende hij 100 meter in 9 seconden en 78 honderdsten. Hij was de Koning van de Sprint. Zijn vriendin destijds: Marion Jones, de Koningin van de Sprint. Ze kregen een zoontje: Tim Jr.

Het leven was een grote suikerspin. Zoet, zacht, roze & lekker. Papa rende hard, mama rende hard, en de kleine Tim deed zijn eerste stapjes met een stel sprintgenen waar een cheeta jaloers op zou zijn.

Doping
Ergens in 2004 ging het mis. Er was iets met doping. De BALCO-affaire brak los. Montgomery werd beschuldigd, Jones werd beschuldigd. De suikerspin was op. Wat overbleef was een scherp, houten stokje waarmee Montgomery niets anders wist te verzinnen dan het te gebruiken om zijn eigen ogen uit te steken.

Hij vocht zijn straf (twee jaar schorsing) aan. Dat mislukte. Sterker nog: hij moest ook zijn wereldrecord inleveren. Hij probeerde zich te motiveren voor een rentree. Dat mislukte. Daarna veegde hij de scherven van zijn atletiekdroom bij elkaar om zich op een nieuw leven te richten. Dat mislukte. Hij raakte in het criminele circuit en vervulde een vacature als chequevervalser. Dat mislukte.

Witwasoperatie
In 2006 werd hij opgepakt wegens zijn betrokkenheid bij een witwasoperatie met valse cheques. Montgomery liet zich strikken voor een omvangrijk fraudeplan waarbij voor 1,7 miljoen dollar aan valse cheques zou worden geïncasseerd. Zijn aandeel: 20.000 dollar. Op het eerste gezicht bepaald geen geweldige deal, maar Tim deed het toch. Het mislukte. Hij werd gepakt en veroordeeld tot bijna vier jaar cel.

Lees verder op NU.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>